Lørdag den 1. Juli identificerede The International Bremia Evaluation Board for EU (IBEB) officielt tre nye Bremia-racer i salat, Bl: 38EU, Bl: 39EU og Bl: 40EU. Adskillige tests på Bejo´s salatsortiment har vist, at næsten alle kommercielle sorter med resistens mod Bl: 16-37EU også er resistente mod Bl: 16-40EU. Eller nu Bl: 29-40EU, som er den nye resistensbeskrivelse for sorter med høj resistens.

Bremia, også kendt som salatskimmel (Bremia lactucae), er en af de mest ødelæggende sygdomme i salat. Derfor er det vigtigt for avlere at dyrke salatsorter med høj resistens. Bremia er genetisk meget variabel, derfor forklarer det hvorfor der i år er offentliggjort tre nye racer.

Udbredelsen af de nye racer kan beskrives således: Bl: 38EU blev fundet oftest i Sydeuropa, Bl: 39EU blev fundet oftest i Nordlige Europa, Bl: 40EU ses over hele Europa.
Bl: 16-38EU-racerne er ikke fundet de senere år og anses af IBEB ikke længere for at være nødvendige i kommerciel kommunikation. Derfor vil vi ændre beskrivelsen af høj resistens fra Bl: 16-37EU til Bl: 29-40EU.

Ilona Claassen, Bejo´s Junior area Crop Manager Lettuce, siger: “Selvom det er tre nye Bremia-racer som er identificeret, så er næsten alle vores nuværende høj-resistente sorter stadig høj-resistente efter offentliggørelsen af de tre nye Bremia-racer. Vi er overbeviste om, at vi forbliver en engageret partner for avlere ved at levere pålidelige salatsorter, som har den bedst mulige beskyttelse. Vi vil forsat forædle for den bedst mulige Bremia-resistens i fremtidige generationer af salatsorter, - sammen med andre vigtige egenskaber som robusthed, kvalitet og andre resistenser.”

Vi er overbeviste om, at vi forbliver en engageret partner for avlere ved at levere pålidelige salatsorter, som har den bedst mulige beskyttelse.

Ilona Claassen
Bejo´s Junior area Crop Manager Lettuce

IBEB understreger, at selv om forædlingsfirmaer leverer salatsorter til avlerne som er med høj resistens, er dette ikke en garanti mod Bremia-infektioner. En samlet tilgang til dyrkning med god hygiejne, den rette brug af evt kemisk bekæmpelse og brug af resistente sorter – dette er nødvendigt for at beskytte afgrøden og forebygge forekomst af nye racer. Dette er vigtigt, især når man ser på antallet af nye racer identificeret bare i år.

Vores lokale salgskonsulenter kan give dig flere informationer om vores salatsortiment og den nuværende resistens-pakke. For hver sort, kan du se resistens-pakken på vores hjemmeside.

Læs hele pressemeddelelsen fra IBEB her